Tidsprogram

Ger en överblick över tävlingsdagen och besked om när klasserna kan förväntas starta

Tidsprogrammet fungerar på samma sätt vare sig det är dressyr eller hoppning. Det kräver nästan inga inställningar - programmet behöver bara veta vilka banor de olika klasserna går på och starttiden för första klassen per bana.

Gå till Startlistor. Den första bilden du får upp innehåller knappen Tidsprogram. Är du någon annanstans i Startlistor klicka bara på aktuell dag för att få upp förstavyn igen.

Med hjälp av denna funktion ta så kan du se hur lång dagen blir och kontrollera att en ryttare inte har mer eller mindre än ett visst antal minuter mellan sina starter.

I tidsprogrammet går det att ställa in övergripande inställningar, som generella pauser mellan klasser och avdelning samt tid per ekipage i sekunder. Om det är dressyr är ridtiden enligt dressyrprotokollet plus två minuter förinställt och gäller tills du ställt in något annat i klassen.

Klicka på starttiden för klassen att komma till grundinställningarna för klassen.

Sätt fasta starttider och ställ in tävlingsbana

Klicka. Då kommer rutan för att redigera klassen upp. Här kan du ställa in vilken tävlingsbana som gäller, fast starttid för klassen och tid i minuter per ekipage om det är dressyr.

 Fasta starttider

Tänk på att om ni har fasta starttider för ekipagen så kommer tidsprogrammet att ta hänsyn till detta och inte längre utgå från starttiden som är satt för klassen.

Justera enskilda pauser och tid per ekipage

Enligt vår erfarenhet är snittiden i hoppning 105 s/ekipage inkluderat ett visst bortfall av starter. Det är bra att på det sättet mellan tummen och pekfingret få en uppfattning om hur lång en tävlingsdag kommer att vara, men ibland vet man själv bäst. Då kan detta justeras per avdelning och per klass. Den enda du behöver göra att att klicka på meningen X s/ekipage så kan du redigera den. Så fort du trycker på Enter-tangenten räknar tidsprogrammet om.

Samma sak gäller pauser. Klicka på pausen du vill ändra och skriv in hur många minuter du vill ha som paus.

Om man rör till det i tidsprogrammet

Tidsprogrammet byggs upp av klassernas olika avdelningar. Man kan hamna i ett konstigt läge, då den blandar information om hur man ändrat och hur starterna ligger i klasserna. Använd då Redigera, Återställ för att återgå till hur det endast är inställt för klasserna.

Ändra den ordning i vilken avdelningarna startar

Systemet kommer alltid att lägga starterna i klasserna i ordningen kategori A, B, C, D och avdelning A och B.

Vill du ändra ordningen gör det hellre i tidsprogrammet genom att dra och släppa avdelningarna i den ordning du vill att de ska starta, än i startlistorna.

Du kan dra avdelningarna runt och även mellan olika banor. Men vi rekommenderar att du ställer in banorna per klass istället genom att klicka på klockslaget och ändra i inställningarna för själva klassen.

Kontrollera att en ryttare inte har för kort eller för lång tid mellan sina starter

När tidsprogrammet är korrekt och alla inställningar gjorda så kan man kontrollera starttiderna för dagens alla klasser. Klicka på knappen Kontrollera starttider uppe till höger i tidsprogrammet.

Först visas starttider för samtliga starter under hela dagen. Men man kan filtrera listan genom att ändra Minst tid mellan och Max tid mellan. Då visas bara starter som inte har de angivna tiderna mellan sina starter.

Högerklicka för att få fram menyn och välj alternativet ompositionera. Läs mer om ompositionera i avsnittet om Startlistor.
Det går även att klicka i kolumnen för beräknad starttid och där skriva in en önskad starttid. Systemet kommer då att tilldela det närmast möjliga startnumret till denna tid.

Vill du istället öppna startlistan för klassen, klicka på klassnumret längst till vänster.

Under tävlingsdagen

Estimering och gissningar i all ära, men när väl tävlingen har startat kommer systemet inte längre att lita på vad man skrivit in utan beräknar på de verkliga starttiderna och tiderna per ekipage.